Mikä on digipaasto ja onko sitä enää edes mahdollista viettää?
Mikä on digipaasto?
Digital detox eli digipaasto kuvaa ajanjaksoa, jolloin henkilö ei käytä lainkaan digitaalisia laitteita, kuten älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta. Digilaitteista kieltäytymisen tarkoituksena on parantaa ihmisten hyvinvointia vähentämällä ruutuaikaa ja virikkeitä. Osalle suomalaisistakin sosiaalisesta mediasta ja älylaitteista on muodostunut riippuvuus, josta on hankala irtaantua. Ylistimulaatio vaikuttaa muun muassa ihmisen keskittymiskykyyn, vireystilaan ja mielialaan – kaikki nämä ovat tärkeitä asioita, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja yleiseen terveydentilaan. Ihmisen ja älylaitteen suhde saattaa muuttua pahimmillaan riippuvaisuudeksi, ja silloin digipaaston aloittaminen saattaa tuntua hankalalta, ellei jopa ylitsepääsemättömältä. Digitaalinen detox kuitenkin parantaa stressioireita ja tuo lisää tunteja vuorokauteesi.
Onko digipaasto enää käytännössä mahdollista?
Digilaitteiden kieltäminen itseltä olisi sujunut kuin tanssi vielä parikymmentä vuotta sitten, mutta digitalisaation myötä on syytä kysyä, onko digipaasto enää käytännön tasolla mahdollista. Työelämä ja koulumaailma ovat molemmat ottaneet merkittäviä loikkia kohti entistä digitaalisempaa ulottuvuutta, ja kaikki kommunikaatio tapahtuu pääosin älylaitteen välityksellä. Digipaastoa viettävä henkilö saattaa pahimmassa tapauksessa jäädä paitsi äärimmäisen tärkeästä informaatiosta, joka vaikuttaa työntekoon myös paastoajan jälkeen.
Digipaasto tuo lisätunteja päivääsi
Olemme digitalisaation myötä tottuneet olemaan aina tavoitettavissa. Jos henkilö ei ole välittömästi langan päässä, kun yritämme soittaa, voimme ainakin luottaa siihen, että hän soittaa takaisin heti kun ehtii. Miten tällainen kommunikaatio sujuisi digipaastoavan kanssa? Kun digitaaliset laitteet ovat kiellettyjen listalla, ainoita vaihtoehtoja on nähdä kasvotusten tai kirjoittaa kirje. Digipaaston ehdottomiin etuihin kuuluu läsnä olemisen tunteen lisääminen – sitä ei käy kieltäminen. Sosiaalinen media ja muut älylaitesovellukset ovat melkoisia aikasyöppöjä, ja moni kuluttaakin useita tunteja päivässä tuijottaen puhelimensa ruutua. Kun puhelin ei piippaa jatkuvasti eikä tietokone hurise vieressä, voit viettää laatuaikaa läheistesi kanssa ilman häiriötekijöitä ja keskittyä olennaiseen. Kuulostaa aika hyvältä, eikö?
Digilaitteet ovat tulleet jäädäkseen
Vaikka itsekin haaveilen muuttavani maaseudulle, ostavani pieniä pörröisiä lehmiä pyörimään pihamaalle ja heittäväni älylaitteet jorpakkoon, on minunkin hyväksyttävä se fakta, etteivät digilaitteet ole menossa mihinkään. Niiden ansiosta maailmamme on onnistunut muuttumaan sujuvammaksi ja ennen kaikkea nopeammaksi. Digitalisaation myötä voimme vastata toisillemme välittömästi ja keskustella toisillemme maantieteellisestä sijainnista huolimatta. Yleisellä tasolla tarkasteltuna digitalisaatio ja teknologian kehitys on tuonut paljon hyviä puolia, jotka edistävät ihmisten arkipäivää pikkuasioita myöten. Nykypäivän maailmassa voimme saumattomasti ostaa tavaroita verkosta, voimme ikuistaa hetkiä valokuviin silmänräpäyksessä ja voimme kommunikoida niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kanssa – puhumattakaan lääketieteen ja teollisuudenalojen digitaalisista harppauksista kohti parempaa huomista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö henkilökohtaisten digilaitteiden käyttöä voisi vähentää tai jopa lopettaa kokonaan.
Kokeile digipaastoa vaikka vain päivän ajan.
Ajanjakson jälkeen olet rentoutunut, energinen ja täynnä uusia luovia ideoita!
- Omaamme vankkaa kokemusta eri toimialojen yrityksistä.
- Haluamme jakaa luovat ideamme sinun kanssasi.
- Tarjoamme rentoa ja rehtiä palvelua.